Allt om att jobba i Norge

Skaffa bostad i Norge

Så länge du inte dagspendlar till ditt jobb i Norge kommer du förstås bli tvungen att skaffa en bostad. Räkna med att boendekostnaden kommer att vara din största utgift, för hyresmarknaden är helt avreglerad och fri hyressättning råder.

Norsk bostad
CC BY Jim Crossley

Hyra lägenhet

I Norge är det mycket vanligt att man själv äger sitt boende. Detta, tillsammans med att det råder fri hyressättning och att det inte finns någon bostadsförmedling, gör att bostadssituationen skiljer sig lite från den i Sverige - speciellt om man jämför Oslo med Stockholm och andra stora städer. Man inte vänta i flera år på att få hyra en lägenhet utan kan ganska enkelt hitta lediga lägenheter även i mycket attraktiva områden, men däremot kan hyrorna vara mycket högre än i Sverige.

De flesta lägenheterna hyrs ut av privata hyresvärdar, men om du inte vet att du kommer stanna länge (ett år eller mer) i Norge kan det vara svårt att få ett förstahandskontrakt. Detta är dock inget större problem, i alla fall inte så länge man kan tänka sig ett andrahandskontrakt.

Under sommaren finns det goda möjligheter att hyra studentlägenheter och rum i studentkorridorer, så vill du sommarjobba i Norge finns goda mööjligheter att ordna ett boende för en kortare tid.

Det är normalt att lämna deposition på mellan 1 och 3 månadshyror när man hyr en bostad i Norge. Depositionen är en säkerhet som du får tillbaka när du flyttar (under förutsättning att du inte orsakat några skador på bostaden). Har du ont om pengar går det att hitta lägenheter där man inte behöver lämna någon deposition, men räkna med att ditt bostadssökande tar lite längre tid i så fall.

Bostadsannonser hittar du normalt i tidningarna och på de stora annonssajterna FINN.no och zett.no.

Kollektiv

Speciellt i Oslo är det vanligt att svenska ungdomar går ihop och hyr en lite större bostad tillsammans. Det räcker ofta med lite kontakter för att hitta ett lämpligt kollektiv (eller varför inte ta ett par kompisar med dig?) men ibland hittar man också lappar på stan från personer som har ett ledigt rum eller letar efter någon att dela bostad med.

Bo i hybel

En hybel är helt enkelt ett inrett rum, ofta med ett minikök eller en kokvrå. Oftast är det i en källare eller på en vind i ett hyreshus, men det kan också vara ett rum i en villa eller någon annan privatbostad. Toalett och bad delar man ofta med andra hyresgäster. Standarden är generellt lägre än i vanliga lägenheter, men samtidigt så innebär det också att månadskostnaden är lägre. Känner du att du har begränsad ekonomi och inte vet hur mycket du kommer att tjäna kan det därför vara en bra idé att börja med att flytta till en hybel.

Annonser för lediga hyblar hittar du på samma ställen som annonser för lediga lägenheter samt på till exempel Hybel.no.

Skriv ut denna sida! Köp bläckpatroner till din skrivare!

Ta med en kompis

Varför inte ta med en kompis till Norge? Är ni två kan ni dela hyra och upplevelser..

FacebookTwitter

Sponsrade länkar

Har du jobbat i Norge?

Berätta din historia för oss. Publicerade bidrag belönas med 2-4 biobiljetter!

Lite norsk stämning

Norska flaggor
CC BY Chris Brown

Copyright © 2010 Acies Interactive HB. Skicka frågor och feedback genom vårt kontaktformulär.